Manutec laajentamassa ulkomaille – uusiutuva energia avaa yritykselle globaaleja kasvunäkymiä

Manutecin hahmo seisomassa maailmankartalla. Kädessään hänellä on lippu, jollaisia on pystytetty vientimaihin.


Kansainvälinen laajentuminen on osa Manutecin uutta kunnianhimoista kasvustrategiaa. Kysyntää sopimusvalmistukselle löytyy esimerkiksi pohjoismaisesta meriteollisuudessa. Yhteistyökumppanina viennissä on mukana Salo Industry Hub.

Tänä vuonna Manutec kartoittaa sopimusvalmistukselleen ulkomaisia markkina-alueita. Kohdemaita ovat Pohjoismaat, eritoten Norja ja Tanska. Siellä meriteollisuus lisää tarvetta sopimusvalmistukselle.

“Suuren mittakaavan tuotantoja löytyy esimerkiksi laivateollisuudessa. Niissä tuotantoketjuja ohjaavat tarkat laatukriteerit. Valmistuksessa korostuu laatu, jäljitettävyys ja toimitusvarmuus, ja niihin me voimme vastata”, kertoo Manutecin toimitusjohtaja Kirsi Junnilainen.

Manutec tavoittelee kasvua pohjoismaisilla markkinoilla yhdessä salolaisen Salo Industry Hubin yritysten kanssa. Norjan meriteollisuudelle on tehty jo tarjous, joka lisäisi yhteistyötä Manutecin sekä Inkereentien kahden muun alihankkijaosaajan Stremet Oy:n ja Hallivuori Works Oy:n välillä.

“Kyseessä on laadukas kombinaatio. Hallivuori Worksilta löytyy koneistusosaamista ja Stremet on ohutlevytöiden erityisosaaja. Me Manutecilla taas tarjoamme ammattimaista kokoonpanoa. Näin voimme toimittaa tuotantoratkaisuja meriteollisuuteen koko tuotantoketjun mitalta. Voimme huolehtia kaikesta alkupään raaka-aineista prosessiosaamiseen ja jäljitettävyyteen”, Junnilainen sanoo.


Tavoitteena tuplata liikevaihto kahdessa vuodessa

Laajentumisensa tueksi Manutec on hakemassa rahoitusta Business Finlandilta. Kasvustrategian tavoitteena on tuplata liikevaihto seuraavan kahden vuoden kuluessa. Verkostot Suomessa ja Norjassa tukevat tässä.

“Olemme Norjan kontaktiemme kanssa keskustelleet meriteollisuuteen liittyvistä vaatimuksista. Teemme parhaillaan markkinatutkimusta ja tutustumme paikallisiin alan messuihin. Emme kuitenkaan tavoittele laajentumisella yhtä ainutta kauppaa, vaan laajempaa kansainvälistymistä”, Junnilainen linjaa.

Vaikka raaka-aineiden saatavuus ja inflaatio ovat tuoneet haasteita teollisuuden yrityksille, avaa uusi aika myös mahdollisuuksia.

“Yritysten ei pidä taantua. Vaikeina aikoina on löydyttävä rohkeutta ja halua ravistella totuttuja tapoja. Se erottaa kasvuyritykset muista yrityksistä”, Junnilainen tunnistaa.

Tämän tahtotilan jakavat myös Manutecin salolaiset kumppanit. Salo Industry Hubin yrityskolmikko tarjoaa eri teollisuuden aloille saman katon alta ohutlevyhankintaa, CNC-koneistusta ja kokoonpanoa, mikä tuo asiakkaille logistisia säästöjä. Lisäksi Manutec voi tukeutua kv-laajentumisessa Salon Konepaja Oy:n koneistuspalveluihin.

“Salosta löytyy maailmanluokan teollisuuden osaajia, ja heidän kasvutavoitteet ovat samat kuin Business Finlandilla. Siksi salolaisuyritysten vientipyrkimykset ovat paitsi perusteltuja, myös ansaittuja.”

 

Kaapelinkiertolaitteita käytetään useilla teollisuuden aloilla. Toimitusjohtaja Kirsi Junnilainen tunnistaa ne yhtenä osana Manutecin kv-kasvua.


Lisää kasvunäkymiä uusiutuvasta energiasta

Manutec edistää vientiään näkyvästi markkinoinnilla ja viestinnällä. Siinä kohdealueita ovat soveltuvat maat muuallakin Euroopassa ja sen ulkopuolella. Erityisesti teollisuudenalat, jotka toimivat uusiutuvan energian parissa ja joilta löytyy innovaatioita hiilijalanjäljen vähentämiseksi, voivat hyötyä Manutecin sopimusvalmistuksesta.

“Uusiutuvan energian osalta Euroopassa ollaan askeleen muuta maailmaa edellä. Meille sopivia kohdemaita ovat esimerkiksi Saksa ja Hollanti, joissa on paljon tuulivoimaa. Näissäkin maissa voisimme hyvin vastata asiakkaidemme ulkoistamisen ja tuotannon tehostamisen tarpeisiin.”

Manutec voi sopimusvalmistuksen lisäksi tarjota laajalti varastotilaa, mikä tuo asiakkaalle logistisia säästöjä. Toimintamallia voidaan myös mukauttaa asiakkaan tarpeisiin sopivaksi.

“Kokoonpanoa ei tarvitse lukita tiettyyn segmenttiin. Mikä tuote asiakkaalla onkaan, voimme sen Manutecilla kokoonpanna. Vastaavalle hallitulle ja läpinäkyvälle palvelumallille ei löydy markkinoilta kilpailijaa”, Junnilainen sanoo.
 

Artikkeli ja kuvat: Tuomas Lieskivi / Mainostoimisto Kuke. Grafiikka: Jolanda Jokinen / Mainostoimisto Kuke.
Näytä kaikki artikkelit

Ota yhteyttä