Manutec tukee logistiikkajätti Cargotecia vaihtolavalaitteiden sopimusvalmistuksella

Neuvottelu tehtaalla työpisteen äärellä.
Manutecin toimitusjohtaja Kirsi Junnilainen esittelee sopimusvalmistuksen työvaiheita Cargotecin Jussi Railolle.

 

Cargotec on maamme johtavia tavaravirtojen toimijoita. Kun pörssiyrityksen tilauskanta viime vuonna äkillisesti kasvoi muuttuneen maailmantilanteen vuoksi, löytyi ratkaisu Manutecin sopimusvalmistuksesta. Kumppanuuden myötä Manutec voi jatkossa tarjota sopimusvalmistusta suurillekin teollisuuden asiakkaille.

Suomalainen logistiikkayritys Cargotec Oyj on kesästä 2022 ulkoistanut laitevalmistustaan Manutecille. Taustalla on Ukrainan sota, mikä on lisännyt kysyntää kuorma-autojen lavalaitteille.

“Teemme kuorma-auton päälle asennettavia vaihtolavalaitteita, joiden avulla kuljettaja voi nostaa lavan kyytiin ja jättää sen pois. Toimimme puolustussektorilla, mikä on kasvattanut näiden tuotteiden tilauksia. Sen myötä on pitänyt etsiä tilaa tuotannolle muualta, ja siinä Manutec on meitä tukenut”, kertoo Cargotecin arvoketjun hallinnasta vastaava Jussi Railo.

Sopimuksessa Cargotec tilaa osat Raision tehtaalleen ja toimittaa ne Saloon Manutecin valmistettavaksi. Etuna on läheinen sijainti Helsingintien varrella.

“Olemme ensi kertaa ulkoistaneet valmistuksen tällaisella järjestelyllä. Muissa sopimusvalmistussuhteissamme kumppanimme tilaavat myös osat. Nyt haasteena oli tavaran säilytys, mutta Manutec tarjosi meille myös varastotilaa. Sen myötä meidän on helppo varautua mahdollisiin muutoksiin”, Railo kiittelee.


Kokemuksesta nopeutta ja tehokkuutta tuotantoon

Cargotecin kaltaista asiakasta ei Manutecilla ole ennen ollut. Vaatimuksena oli vastata suureen tilaukseen nopealla aikataululla. Toimeksianto tuli kesäkuussa, ja se oli saatava heti käyntiin.

“Kahdessa kuukaudessa saimme projektin vietyä läpi. Normaalisti siihen saattaa kulua kuukausia tai vuosikin. Kiireessäkin osoitimme, että monimutkaisten laitteiden valmistus on mahdollista laadusta tinkimättä”, kertoo Manutecin toimitusjohtaja Kirsi Junnilainen.

Syy onnistumiselle löytyy kokemuksesta, Junnilainen tietää.

“Cargotecin vaihtolavalaitteissa on monia osia ja ne vaativat kokonaisvaltaista kokoonpanoa. Meidän sopimusvalmistuksessa toimintamalli on kuitenkin aina sama projektiin katsomatta. Kokemuksen avulla pystymme nopeasti ja tehokkaasti ohjaamaan projektin suunnittelusta toteutukseen.”

 

Vaikka Cargotecin tuotteisiin tulee monimutkaisia osia, voidaan tuotteet  valmistaa tehokkaasti valmiin toimintamallin avulla.


“Mitä vaan, mitä asiakas tilaa, on valmistettavissa”

Yhteistyö Cargotecin kanssa on tarjonnut Manutecille oppia sopimusvalmistuksen kehittämiseen. Cargotecin kaltaisen ison konserniyrityksen tarpeisiin vastaaminen kertoo, että yrityksen henkilöstö voidaan mukauttaa haastavankin projektin läpivientiin. Sen myötä sopimusvalmistusta voi myös skaalata.

“Nopea reagointimme on merkki siitä, että mitä vaan, mitä asiakas meiltä tilaa, on valmistettavissa. Jos olisi aloitettu alusta, olisi pitänyt opetella kaikki ulkoa”, Junnilainen sanoo.

Cargotecin tapauksessa nopea reagointikyky korostui, kun asiakkaan nopeasti kasvaneen tilauskannan vuoksi kapasiteettia oli nostettava monissa tuoteryhmissä samanaikaisesti. Huoli kasvoi, kun maailmantilanteesta johtuva komponenttipula synnytti toimituksiin jättämän.

“Kesällä olimme jäljessä aikataulusta, mutta Manutec vapautti tilaa tuotannollemme. Kirsi selvitti myös jättämän kunnolla”, Railo toteaa.

Hän lisää, että projektin aikana Manutecin oppimiskäyrä on ollut jyrkkä. Sen taustalla on avoin kommunikaatio.

“Kommunikointi Kirsin ja muiden työntekijöiden kanssa on ollut helppoa. Palaveri kerran viikossa on auttanut ennakoimaan tulevaa. Myös palautetta on voinut antaa molempiin suuntiin. On helppoa, että manulaiset eivät keskustellessa käytä myöskään jähmeää yritysmaailman kieltä. Kuvaavampaa on, että ollaan työkavereita, ei asiakassuhteessa.”

 

Jussi Railo tunnistaa, että sopimusvalmistuksen menestystekijöitä on avoin kommunikointi, sillä sen myötä voi varautua muutoksiin.


Sopimusvalmistusta ei tarvitse arastella – tutustu palveluun Alihankinta-messuilla!

Sopimusvalmistus on yrityksille ketterä tapa vastata äkilliseen kapasiteetin kasvuun. Manutec voi toteuttaa projekteja lukuisille teollisuuden toimijoille, aina robotti- ja lentokoneteollisuudesta ympäristöalalla sovellettuihin mittauslaitteisiin.  

“Monet valmistajat ajattelevat, että voivat ainoastaan itse valmistaa tarjoamiaan laitteita. Se on ymmärrettävää, kun kyse on vaikkapa nanoteknologiasta. Mutta mikä tahansa laite on aina jonkun suunnittelema, joten silloin valmistuksenkin voi ulkoistaa. Sopimusvalmistusta ei kannata arastella”, Junnilainen rohkaisee.

Manutecin palvelvuihin voi tutustua tarkemmin Tampereen messukeskuksessa järjestettävillä Alihankinta-messuilla 26.–28.9.2023. Siellä yritys esittelee sopimusvalmistuksensa uusimman tuotoksen, joka on samalla osoitus salolaisyhteistyötä.

“Messupisteellämme voi tutustua salolaisen LED Tailorin desinfiointilaitteeseen, joka hävittää mikrobit pinnoilta, ilmasta ja vedestä. Se on Manutecin valmistama laite, ja sitä käytetään esimerkiksi sairaaloissa. Lisäksi esittelemme kokoonpano-osaamistamme ja tapoja, joilla valmistusta voidaan tehostaa”, Junnilainen kertoo.

 

Artikkeli ja kuvat: Tuomas Lieskivi / Mainostoimisto Kuke.
Näytä kaikki artikkelit